Depression

Närbild på en grovkedja som är fastlåst i en ögla.Depression är en obalans som breder ut sig som en löpeld i vårt samhälle. Allt fler använder sig av psykofarmaka för att orka vidare i sin vardag.

En anledning är att man “bränner ljuset i båda ändar”, det är så mycket att hinna med idag.

Jag orkar egentligen inte, för min energi har tagit slut – men jag vet att jag bara inte kan lägga mig ner och vila just nu.” För att någon annan behöver mig. Och det gör mig låst – jag känner mig kvävd, trängd, frustrerad och trött.

Kraven på prestation kan kännas oändliga, om inte från andra så inifrån mig själv. Det är kanske det fina livet som lockar, lyxiga hemmet, fina inredningen, de rätta festerna, de väluppfostrade barnen, den välfyllda plånboken och jakten på det perfekta yttre.

Och mitt i allt det där tappar jag bort mig själv. Varför känns det så tomt?

Om man tänker efter handlar depression inte om pengar. Visst behöver jag kunna betala hyran för att kunna sova gott om nätterna, men jag vet samtidigt att man sällan kan köpa lycka. Så varför tror jag det?

Vårdguiden.se kan man läsa följande om depression:
“En depression kan komma utan någon tydlig orsak. Men den kan också utlösas av olika yttre händelser, till exempel långvarig kroppslig smärta, familjeproblem, sorg eller andra påfrestningar. Både biologiska faktorer och svåra upplevelser tidigare i livet kan ge en ökad sårbarhet och ökad risk att drabbas av depression i vuxen ålder.
Ofta samverkar och bidrar flera faktorer till en depression.”

Det finns lika många orsaker till depression som det finns människor – det kan handla om gamla förträngda minnen, fysiska smärtor eller känslomässiga blockeringar. Förlusten av en älskad, en separation. Plötsligt bara aktiveras den djupa inre smärtan av något jag sett, hört eller känt doften av. Visst är det märkligt med dessa tidlösa känslominnen?

En dag vet jag bara att jag befinner mig mitt uppe i en storm jag måste rida ut.

I min utmattningsdepression hjälpte det att släppa ut känslorna i Medicinsk Yoga, det blev en ventil för allt jag hållit inne. Även att lägga om mina vanor och äta läkande kost, samt sova åtta timmar per natt. Fast det tog tid att komma dit.

Men tydligen var det ett stort steg i rätt riktning, eftersom man numera ser och vet att tarmen är nära förknippad med just depression. I juni 2011 kom en en studie som visar att; “Matsmältningsproblem tidigt i livet kan orsaka depression och ångest”.

Yogiskt sett är tjocktarmen parorgan med lungan, och eftersom en obalans i lungans meridian kan visa sig som sorg, depression och ledsamhet, kan det möjligen även påverka kopplingen till tjocktarmen.

Tjocktarmen hör till rotchakrat, tryggheten i livet och förmågan att hålla fast vid eller släppa ifrån sig. Detta kan även symboliseras genom det vatten och de näringsämnen den tar upp från tunntarmen, för att sedan göra sig av med födan som avföring.

Källa: Yoga och Meridiansystemet samt Chakrasystemet, Göran Boll

Oavsett hur man väljer att närma sig sin egen depression, är Medicinsk Yoga för lugn och ro, samt läkande kost utifrån sina egna förutsättningar två alternativ.

Är du intresserad av något av det, når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.