Åldrande

Missförstå mig rätt här, “åldrande” är förstås inte något fel, utan något av det mest naturliga – men om det går fortare än det behöver göra, kan det möjligen passera som obalans.

Närbild på ett träds bark.Alla våra celler har en förutbestämd livstid. Från och med nu lever dina celler ett visst antal timmar, dagar, veckor eller månader innan de dör och nya skapas genom celldelning.

Vår kropp är som en fabrik och varje cell en liten fabrik i miniatyr. Med tanke på det naturliga “slitage” som uppstår med det avfall – fria radikaler – som produceras, uppstår det rost och grus i maskineriet. Biologisk oxidation är alltså en naturlig process, men den behöver kanske inte skyndas på.

Och det handlar egentligen om att bli upplyst om vad det är som snabbar på denna process, vad som får cellerna att “leva” kortare liv och istället göra medvetna val för att skapa ett lugnare och behagligare tempo i kroppen.

Vad är det då som bör undvikas?

Till att börja med är den massiva stress som vi så ofta har omkring oss nästan overkligt påverkande på våra kroppar. Den påverkar alltifrån matsmältning, ämnesomsättning, nervsystem och hormonbalans… bland annat – det handlar om helheten.

Dessutom måste avgaser, cigarettrök och nagellacker avgiftas av levern och då bildas dessa fria radikaler – vilka ökar även av solning, träning och stress.

När det gäller kosten, handlar det om mat som stressar och driver upp tempot i kroppen – näringsfattig raffinerad kost med högt intag av socker och transfetter, till exempel.

Vill du lära dig mer om läkande kost för dig, genom en individuell kostrådgivning?

Eller om lugnande Medicinsk Yoga att utöva på egen hand, efter egen förmåga?

Du når mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.