Ögonen

Närbild på ett blått öga, svarta ögonfransar och ett brunt ögonbryn.Man brukar säga att ögonen är själens spegel.
Men det sägs mer än så.

I kinesisk medicin är ögonen förknippade med levern, genom levermeridianen. Det innebär att om du har huvudvärk som sitter vid eller gör ont i ögonen, kan det vara din lever som “talar”.

En annan sak som påverkar ögonen är ett högt insulinpåslag, eftersom det har en negativ inverkan på de tunna blodkärlen, genom att försämra cirkulationen på näthinnan. Detta kan sedan innebära sämre syn och kallas för retinopati.

“Retinopati orsakas av att det förhöjda blodsockret ger rubbningar i ämnesomsättningen. Det uppstår förändringar i kärlväggarna som gör att ögats fina blodkärl blir svaga och får små utbuktningar. Det kan leda till blödningar och läckage av vätska och proteiner ut i näthinnans vävnader. Om läckaget sker i ögats gula fläck påverkas synen.

Bra, stabila blodsockervärden och behandling av högt blodtryck samt blodfetter, minskar risken för diabetesrelaterade näthinneförändringar. Undvik rökning och snus.”

Källa: Storstockholms diabetesförening

* * * * *

Det kan alltså verka förebyggande att sänka sin sockerkonsumtion – vilket även innebär alkohol och frukt, beroende på hur mycket man brukar äta och hur man mår – för att slippa se sämre alltför tidigt. Det kan vara svårare att backa när det gått så långt.

Yogiskt kopplas ögonen ihop med pannchakrat – det sjätte chakrat. Det symboliserar även intuition, varseblivning och det tredje ögat – att kunna “se”.

Med specifika ögon-yogaövningar kan man öva upp flexibiliteten genom att kunna ställa om mellan att se på långt håll och nära, samt ögonmuskelträning.

Vill du lära dig mer om Medicinsk Yoga för ögonen eller läkande kost för dig?

Du når mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.