Aspartam (E951)

“Aspartam är ett sötningsmedel som är 200 gånger sötare än socker.

Aspartam består av aminosyror (fenylalanin och asparaginsyra) och metanol i bunden form. Redan vid 28 grader fördelas dessa, metanoldelen (dvs träsprit) som är ett mycket starkt dödligt gift, omvandlas till formaldehyd, som är ett förbjudet miljögift. Våra kroppar har en temperatur på 37 grader.

Aspartam är ett gift för hjärnan som påverkar det centrala nervsystemet och förstör nervceller.

Redan 1987 vittnade den amerikanska pediatrik- och genetikprofessorn Louis Elsas om att aspartam är ett nervgift som orsakar en onormal utveckling hos foster och som kan framkalla skador på barnets eller fostrets hjärna.

Svenska Livsmedelsverket anser inte att det finns några kända biverkningar av aspartam, men i USA anses aspartam vara den hittills farligaste livsmedelstillsatsen, med ca 90 kända biverkningar.

Regelbundet intag av aspartam förstör nervbanor och kan bland annat ge upphov till huvudvärk, migrän, minnesförlust, andningssvårigheter, yrsel, trötthet, humörsvängningar, sömnsvårigheter, förvirring, personlighetsförändringar, diabetes, viktökning, hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter.

Aspartam förekommer i multivitamindrycker, fruktyoghurt, glass, saft, sylt, marmelad, mos, gelé, sockerfritt tuggummi och godis, fruktdrycker, vissa naturmedel och viktminskningprodukter, “sockerfria” livsmedel samt alla
light produkter.”

Källa: Älskade Indigobarn, Agneta Bentsen

* * * * *

“Aspartam finns i över 1200 livsmedelsprodukter. I tandkräm, tuggummi, smågodis, läsk, glass och allt annat, som smakar sött oavsett om produkten innehåller socker eller inte. Särskilt i så kallade sockerfria produkter hittar du aspartam.

Det behöver inte ens stå på förpackningen eftersom aspartam ger mycket sötma trots att en mycket liten mängd används. När aspartam godkändes som sötningsmedel i USA fastställdes intagsgränsen till 50 milligram per kilo kroppsvikt och dag. (…)

I USA finns det varningstexter på läskflaskor om att gravida kvinnor inte bör dricka mer än en viss mängd aspartamläsk per dag. Aspartamläsk är i stort sett alla sockerfria läskedrycker och safter samt smaksatta mineralvatten, men även vanlig sockerläsk och fabrikstillverkad läsk kan innehålla aspartam.

Trots den kunskap vi har om aspartam rekommenderas även barn att använda lightprodukter, till exempel läsk, godis och tandkräm sötad med aspartam, som smakar godis. Naturligtvis drabbas barn mer än vuxna eftersom de har
mindre kroppsvolym.”

Källa: Kanariefåglarna ryter, Ingrid Franzon med Margareta Dahlberg

* * * * *

För mer information om aspartam, se dorway.com eller www.wnho.net

Vill du lära dig mer om läkande kost genom en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.