…havs- & Himalayasalt

Personligen älskar jag smaken av salt, särskilt Himalayasaltets och havssaltets milda sälta – det är de enda saltsorter jag använder i min matlagning.

Nedan finns information om vilket salt vi bör äta, samt vilket vi bör avstå ifrån – för bästa hälsa. Källan är angiven under texten.

* * * * *

“Saltkonsumtion är en kontroversiell fråga, som i många fall styrs av myter snarare än konkret kunskap och forskning.

Högt blodtryck beror inte på saltkonsumtion, utan på konsumtion av fel salt samt en kombination med stress, för lite vätskeintag, för hög konsumtion av gifter och socker som påverkar njurarna o.s.v. Det är viktigt att använda ett naturligt salt, som har bra balans med natrium och som inte är industriellt tillverkat.

Vanligt bordssalt som är raffinerat, är inte bara ohälsosamt, utan även fattigt på näringsämnen. I havssalt däremot, återfinns både bra balans på mineraler och gott om näring.
Den största hälsofaran med industriellt salt är att blekningsprocessen ger en raffinering och eliminering av spårämnen. De som äter industriellt salt, kan alltså få stora obalanser av salterna, medan de som väljer ett naturligt havssalt, inte erhåller problem överhuvudtaget.

Blodets salthalt är mycket likt havsvattnets salthalt, eftersom vi härstammar från vattnet. Det är med anledning av det, som oraffinerat havssalt passar så bra för den mänskliga kroppen. Om du har högt natrium, så kan du alltså äta havssalt, men inte industriellt salt.

10 anledningar till att välja oraffinerat havssalt:

1. Salt hjälper till att stabilisera och reglera hjärtslagen, tack vare sitt innehåll av magnesium och natrium

2. Natrium är avgörande för korrekt muskelfunktion

3. Salt hjälper till att minimera effekterna av stress genom att upprätthålla korrekt balans med melatonin, serotonin och tryptaminnivåer i hjärnan

4.  Salt hjälper kroppen att binda upp tillräckligt med vatten för korrekt cellhydrering

5. Salt eliminerar cellulära försurning, särskilt i hjärnan och njurarna. Det är alltså en alkaliserande råvara som är perfekt idag när vi är så försurade av stress, socker m.m.

6. Havssalt stärker ditt immunsystem

7. Salt ingår som en del i att stärka benstommen och kan således medverka till att förebygga benskörhet

8. Havssalt ger en buffert för blodsockernivåerna, för att förhindra diabetes eller för att hjälpa de som är diabetiker så att de kan använda mindre insulin

9. Havssalt innehåller jod i en naturlig form, vilket är lättare för din sköldkörtel att absorbera och lättare för att reglera det endokrina systemet. Jod är nödvändigt för en normal sköldkörtelfunktion, eftersom det är en del av sköldkörtelhormon, tillsammans med aminosyran tyrosin.

10. Maten smakar bättre med salt som krydda. Salt är en smakförstärkare och det ökar även hållbarheten på maten. Krydda maten med naturligt havssalt eller örtsalt.

Observera – överkonsumera aldrig salt även om det är hälsosamt. Om du ökar ditt saltintag, bör du även öka ditt intag av vatten. Om du däremot svettas ut mycket salt eller minskar på saltmängden, bör vätskan ökas tillsammans med mer salt alternativt att saltintaget minskas för god balans.”

Källa: Zarahssida.senaturalnews.com

* * * * *

“Vad är kristallsalt?

Ett naturligt salt som ursprungligen bildades för 250 miljoner år sedan, när urhavet torkade ut. Saltet är det mest högkvalitativa som finns på vår jord. Det innehåller inga föroreningar.

Brytningen av saltet sker huvudsakligen för hand. Blocken sorteras, tvättas och torkas i solen. De har inte utsatts för någon industriell behandling.

Kristallsaltet innehåller 84 naturliga grundämnen; samma ämnen som skapade vår planet och ur vilka vår fysiska kropp har skapats. Vårt blod och våra kroppsvätskor innehåller salt, som i sin sammansättning är identisk med urhavets saltvatten.

Kristallsaltet saluförs i kristallbitar, finmalet eller som badsalt. Det pulveriserade saltet är lämpligt för all form av matlagning, kristallbitarna för att göra en kristallsaltlösning.
Saltlösningen är bra för munhygienen. Den kan hindra bildandet av karies och tandsten samt stoppa blödning i tandköttet.

Ytterligare användningsområden: inhalation, nässköljning, applicera på huden vid acne eller andra inflammatoriska hudåkommor, som omslag, ansiktsmask och peeling.”

Källa: NaturMedicinska Föreningen

* * * * *

“Skippa bordssaltet, öka intaget av organiskt natrium

Det är ingen hemlighet att natrium har ersatt syndabockar som kolhydrater och fett när det gäller olika typer av hälsofrågor som högt blodtryck, benskörhet och hjärtsjukdomar.

Vikten av natriumintag
Många nya produkter har som försäljningsargument att produkten har låg natriumhalt eller är utan natrium. Många märken ersätter istället natrium med det omdiskuterade ämnet kaliumklorid.

Visst har många studier kopplat natrium till flera av dagens hälsoproblem men det bör påpekas att dessa studier har utförs med koksalt (natriumklorid) eller isolerat natrium (natrium som har utarmats på de mineraler som behövs för att kroppen ska utnyttja det ordentligt).

Bearbetat och raffinerat bordssalt
Bordssalt bryts ur underjordiska saltgruvor, är kraftigt bearbetat, raffinerat, och fråntagen sina mineraler förutom natrium och klorid (NaCl). Till bordssalt tillsätts även klumpförebyggande medel som aluminium. Bordssaltet är en surt, oorganiskt ämne, vilket innebär att kroppen inte kan bryta ner de kemiska bindningar som behövs för att utnyttja natrium. Detta leder till olika hälsoproblem som vi, helt felaktigt, sammankopplar med natrium.

Det är viktigt att veta att bordssalt (NaCl) och natrium (Na) inte är detsamma. Faktum är att majoriteten av amerikaner har bristfälligt intag av den typ av natrium som kroppen behöver och kan använda. Organiskt natrium är viktigt, hälsosamt och behövs för vår kropp i måttliga mängder.

Källor till alkaliskt, organiskt natrium
Du finner organiskt natrium i frukt, grönsaker och i naturligt havssalt. Natrium är dessutom känt som “ungdomens mineral” då det förknippas med ungdomlighet, smidighet och flexibilitet i kroppen. Alkaliniteten i organiskt natrium hjälper till att neutralisera de syror som uppkomme från stress, hög träningsmängd, dålig kost, medicinering och sjukdom. Utan tillräckliga mängder av mineralet, kommer kroppen att ta mineraler från sina reserver, inkluderat benmassan, för att neutralisera syran. Brist på “bra” natrium ger således nedbrytning av ben och benskörhet (på samma sätt som vid kalciumbrist och brist på bor).

Kroppsfunktioner, beroende av natrium
Natrium är dessutom nödvändigt för upptag av kalcium, för vår matsmältning, vår gallproduktion, vätskebalans och för hjärnans funktioner, våra njurar, lever, lymfan, blodet, mjälten, magsyrasekretionen, cellulära funktioner och vår ämnesomsättning. Till skillnad från bordssalt, så kan ett överskott av denna natriumtyp lätt utsöndras från kroppen om det blir ett överskott.

Sjukdomar vid natriumbrist
Det finns många hälsoproblem som orsakas av en brister på organiskt natrium såsom gallsten, njursten, åderförkalkning, benskörhet, artrit, gikt, benskörhet, halsbränna, sura uppstötningar, gastropares, nervproblem, matsmältningsbesvär, huvudvärk, stela leder eller ledvärk, onormal lungfunktion, bakteriella infektioner, dåligt minne, diabetes, svullnad i kroppen, trötthet, restless legs, viktökning, huvudvärk och mycket mer.

Kostrekommendationer för ökad natriumintag
För att förhindra brister på natrium, rekommenderas att helt utesluta bordssalt och istället använda havssalt. Lägg till en eller flera av följande livsmedel till din dagliga kost: selleri, sparris, korn, rödkål, morötter, kokos, okra, linser, grönkål, jordgubbar, sesamfrön, russin, getmjölk och äggula.”

Källa: zarahssida.se / naturalnews.com

* * * * *

“För lite salt under graviditeten hämmar fostrets utveckling av njurarna.

En studie som publicerats i American Journal of Physiology visar att för liten konsumtion av natrium kan vara skadligt, främst för fostret hos gravida kvinnor. Forskarna från universitetet i Heidelberg, Tyskland och Århus University i Danmark har påvisat att barn till gravida kvinnor som konsumerar för lite natrium under graviditet, får sämre utveckling av sina njurar. Outvecklade njurar kan i sin tur ge livslånga hjärtproblem.”

Källa: zarahssida.se

* * * * *

Lycka till i saltvalet nu.

Är du intresserad av läkande kost för dig genom en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.