Ftalater

Mörkgrå moln på himlen och svarta fåglar.Ftalater är mjukgörande kemikalieämnen, som används flitigt i plast och utgör hälften av PVC-plast.

Tro det eller ej, men samma ftalater används för
att hålla huden mjuk, göra krämer homogena och
i nagellack.

Av alla kemikalier som finns i hårvårdprodukter och kosmetika, är ftalater bland de farligaste.

I både Sverige och England visade sig över 80% av alla kosmetiska produkter innehålla ftalater. På Environmental Working Groups webbsida,  kan du klicka dig fram till sidor med listor över hårvårdsprodukter, som innehåller ftalater.

Redan 1980 märkte forskare den toxiska effekten som ftalater hade på fortplantningsorganen hos djur. Sedan dess har man upptäckt skador hos foster men även hos ungar, som exponeras för ftalater efter födselsen.

Men påverkar det också människor?

I september 2000 genomförde en forskare vid USA:s Centers för Disease Control and Prevention (CDC) en undersökning av 289 personer, som visade sig ha ovanligt höga halter ftalater. Detta anses vara den första pålitliga mätningen av människors exponering för ftalater, och forskarna sammanfattade undersökningen med att säga:
‘När det gäller folkhälsan, visar detta att ftalatexponeringen är både högre och vanligare än man tidigare trott.’

Testerna visade att kvinnor i barnafödande ålder hade de högsta ftalathalterna. CDC anser att orsaken till detta är den höga exponeringen för hygienartiklar snarare än den plast som används i livsmedels- och läkemedelssammanhang.”

Källa: Kanariefåglarna ryter, Ingrid Franzon med Margareta Dahlberg

* * * * *

Vill du lära dig mer om läkande kost genom en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.