Parabener

Mörkgrå moln på himlen och svarta fåglar.“En annan grupp kemikalier är metyl-, etyl- och butylparaben. Dessa är vanliga konserveringsmedel och finns i 57,3% av hela 7 500 hygienartiklar.

Det har nu konstaterats att parabenrester hittats i bröstcancervävnad hos 20 kvinnor. Man upptäckte parabener i vart och ett av de 20 prover som testades.

Paraben liknar östrogen till sin struktur. På grund av de hälsorisker som kan relateras till östrogenliknande kemikalier kan det finnas en länk mellan dessa konserveringsmedel och cancer.

‘Det finns inget bevis för att paraben orsakar cancer, men det är hög tid att undersöka detta’ menar Dr Philippa Darbre som genomförde forskningen vid University of Reading.”

Källa: Kanariefåglarna ryter, Ingrid Franzon med Margareta Dahlberg

* * * * *

“Värsta kemikalierna i hårvårdsprodukter och bästa tipsen för hur du kan undvika parabener i schampo och balsam.

Jag har sedan länge skrivit mycket om schampo, balsam, tandkräm och andra hudvårds- och hygienprodukter och det faktum att de innehåller kemikalier såsom parabener och ftalater samt alkohol och andra tillsatser. I dagens nyhetsbrev skriver den amerikanska hälsogurun Mercola om just detta ämne, och jag har översatt delar av hans mycket konkreta och faktabaserade artikel.

En  av de ämnen som finns i schampo är Sodium Lauryl Sulfate, som ofta finns i just schampo och balsam. Samma ingrediens som ger dig skum och lödder när du schamponerar ditt hår, är också den ingrediens som används som avfettningsmedel i biltvättar och garage.

Den agerar som en förstärkare vilket innebär att den låter andra potentiellt giftiga ingredienser glida in i ditt blodomlopp.

Sodium Lauryl Sulfate kan ge:

* Irritation i huden och i dina ögon
* Organtoxicitet
* Reproduktionstoxicitet och reproduktionsbproblematik
* Neurotoxicitet, endokrina störningar, ekotoxikologi och/eller biokemiska cellförändringar

Det finns nästan 16.000 studier i biblioteket hos PubMed vetenskap som alla påvisar toxiciteten hos denna kemikalie.

Andra namn för denna kemikalie är:

sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate, ammonium laurel sulfate, sodium dodecylsulfate, sulfuric acid, sodium salt sulfuric acid, A12-00356, Akyposal SDS, Aquarex ME och Aquarex methyl. (…)

Schampo och balsam används i håret, ibland dagligen och en produkt med mycket gifter kommer också att påverka de tjugo blodkärl, 650 svettkörtlar och 1.000 nervändar att ta in alla de toxiner som du använder.

En varm dusch öppnar dessutom upp porerna i huden vilket gör det lättare för toxinerna att komma in i din kropp.

För att undvika parabener, så kontrollera din produkt och undvik tillsatser med dessa termer:

* Propylparaben
* Parahydroxybenzoic syra
* Metylparahydroxibensoat
* Metylparaben
* Etylparaben
* Butylparaben
* Bensyl-parahydroxybenzoic syra
* Metyl-parahydroxybenzoic syra
* Etyl-parahydroxybenzoic syra
* Propyl-parahydroxybenzoic syra
* Butyl-parahydroxybenzoic syra”

Källa: www.mercola.com / zarahssida.se

* * * * *

Vill du komma i kontakt med mig, så gör du det via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.