Mantran

Ordet mantra kommer från sammansättningen av man, som betyder “sinne” och tra, som betyder “befria” – alltså befriar mantran sinnet.

I yogan uttalas eller sjungs ett eller flera mantran genom passets gång, särskilt vid in- och uttoning, men också i övningar för att samla och dämpa tankarna – fokusera på att vara närvarande och inkännande. Vi vet alla hur lätt det är att fara tillbaka till gårdagen och planering inför morgondagen – att vara där vi faktiskt fysiskt befinner oss är inte det enklaste. Men ett mantra hjälper till.

När jag utför en yogaövning – och till exempel tänker Sat på inandning och Nam på utandning – för att fokusera på lugn och stillhet, blir möjligheten att känna in och koppla bort allt annat som händer i mitt liv större.

Det finns många olika mantran och de har sin specifika betydelse. Orden har sin påverkan eftersom det är positiva affirmationer som upprepas, men speciellt är det vibrationerna som går djupt in i kroppen – ner på cellnivå.

Sat Nam betyder just “jag är sann” eller “sanning är min identitet” – och bara att säga det till sig själv är läkande. Att jag faktiskt lyssnar till mig själv.

Wahe Guru betyder ungefär “obeskrivlig insikt och visdom” eller “fullständig extas“. Det sägs vara ett mantra som skapar en känsla av inre frid och som hjälper till att släppa känslor av rädsla och begränsning.

Dessutom för ju sång med sig flera fantastiska känslor – vi påverkas tydligt av ljud, musik och sång.  Det är ju så när vi sjunger mantran, till exempel i meditationer, att det frisätts hormoner och signalsubstanser i våra kroppar som endorfiner, dopamin och oxytocin.

Endorfiner är hormoner som bland annat utsöndras när vi skrattar, när vi är förälskade och när vi har sex. Dopamin är en signalsubstans i det centrala nervsystemet, som reglerar bland annat glädje och entusiasm. Och Oxytocin är ett må-bra-hormon som bland annat frisätts vid sex, amning och massage.

För mig som älskar att sjunga är det tre starka anledningar till att sjunga mantran. Känn efter själv, det sker faktiskt en biokemisk reaktion i din kropp och det är underbart att kunna använda det inom yogan!

Vill du lära dig mer om Medicinsk Yoga, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.