Energier och dess flöden

Yogiskt säger man att vi människor, förutom kött och blod, består av energier. Allt består av energier – känslor, djur, blommor och andra föremål – med minimala vibrationer, som vi inte ens uppfattar med blotta ögat.

Närbild på en blomma med gula och orange blad.Energierna kan dock kännas, på din kroppsvärme eller någon annans hud nära din egen.

Detta kallas även för livsenergiprana inom Ayurveda och chi, qi eller ki inom
kinesisk medicin – och den flödar ständigt.

Och att allting består av energier blir extra tydligt när vi ser eller upplever hotfulla situationer, om vi vandrar in i ett rum med människor där stämningen är “tryckt” och det nästan går att skära i den tjocka luften med kniv. Eller om jag möter en person som är en riktigt energitjuv och lämnar mig “tom”. Känslan du får vid mötet med en ny bekantskap – där du upplever stark attraktion eller glädje på bara någon minut. Det är energier.

Vi människor är alltså energivarelser och det är när energierna flödar fritt utan blockeringar som vi mår som bäst. Inom yogan och andra österländska discipliner säger man att detta flöde av energi passerar genom kroppens energicentraler – som kallas för chakrasystemet.

Det tunna banor som energierna strömmar igenom är en motsvarighet till blodets blodkärl och kallas för meridianer eller nadis. De går igenom chakrasystemet, och både på ytan och djupet i våra kroppar.

Energierna bör strömma i och igenom vår kropp, i ett konstant flöde. Känslor som inte är bearbetade kan dock skapa en blockering, till exempel ett minne du inte vill kännas vid och istället motar undan. Ilska, sorg och smärta är exempel på blockeringar som kan påverka att energierna flödar allt sämre.

Det yogiska synsättet säger att om vi under en längre period har sådana blockeringar i det fria flödet, kan det skapa stagnation vilket leder till obalanser i kroppen. Och om dessa obalanser kvarstår under en bestående tid och blir kroniska, upplever vi dem i form av en sjukdom.

Jag hade själv många blockeringar i min kropp som jag försökte att ignorera, men de ledde mig till obalans och jag blev slutligen utmattad innan jag valde att lyssna på min kropp som skrek.
I det läget var energierna omkring mig inte särskilt roliga, jag hade massor av blockeringar och låsningar i min kropp – särskilt vid magen – och min desperation i kombination med ilska var som ett stort sprakande tomtebloss.

Men när jag själv var mitt uppe i stressen och smärtan, kunde jag såklart inte ta ett steg tillbaka och se på det. Då var jag nästan bara arg, ledsen, trött, besviken och kände ett stort, tungt misslyckande. Jag ville så gärna bli befriad från tyngden över bröstet.

Idag, med den kunskap jag har utifrån yogans synsätt på energier, blir det så tydligt. Det är väl vitsen med backspeglar, gissar jag. Och jag känner så stor tacksamhet till den metod med vilken jag kunde känna efter, se inåt och bara låta känslorna få ta plats i min kropp. Leva igen.

Energiernas flöde inom oss och i livet är värdefullt och vackert, det är därför det är så viktigt att undvika stagnation.

Vill du lära dig att yoga så att dina energier får en chans att flöda? Du når mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.