Jästextrakt

“Jästextrakt, dold källa till MSG

MSG, eller natriumglutamat är en av de tillsatser som är otroligt viktigt att undvika och merparten av dagens konsumenter är pålästa inom ämnet.

Liksom när producenterna skriver om innehållsförteckningarna så att konsumenten luras att köpa sockerrika produkter, gör de detsamma med just glutamat. Istället för att omnämnda det som MSG eller natriumgluramat, så använder de olika namn som konsumenten inte känner igen.

Man gör som sagt samma sak med kolhydrater, som man istället omnämner som majssirap, majsstärkelse eller maltodextrin, druvsocker o.s.v.

GMO är en annan sådan källa som bör undvikas, men som är svår att känna till eftersom producenterna inte behöver ange innehållet så länge det är under 0,9 procent. Samma gäller MSG, som inte behöver anges om fri glutamat eller glutaminsyra är mindre än 78 procent av en tillsats. Så om produkten har en aromingrediens som består av 75 procent glutaminsyra, behöver det inte märkas med MSG eller natriumglutamat.

Syntetiskt framställd glutaminsyra är glutamat som är fri från andra molekyler. Om produkten innehåller 7,5 procent eller 75 procent fri glutamat så behöver det alltså inte anges samtidigt som det innebär höga doser av glutaminsyra eller fri glutamat i maten som vi som konsumenter köper.

Anledningen till att man använder glutamat, är främst för att det är billigare än andra aromämnen, men också för att det förstärker smaken på köttprodukter, som har så lågt köttinnehåll att det annars inte smakar kött. Man tillsätter alltså natriumglutamat för att kunna minska ner på köttinnehållet, som man istället ersätter med billigare alternativ som tex potatismjöl eller bindväv.

Ett vanligt innehåll av glutamat är jästextrakt som ofta finns i dagens produkter. Eftersom det glutamaten understiger det värde som krävs för att det ska anges, så behöver producenten endast skriva ut jästextrakt, ej fri glutamat. Livsmedel som innehåller fri glutamat, såsom jästextrakt, kan till och med märkas med “utan tillsatt MSG”, vilket är tekniskt korrekt men mycket vilseledande för konsumenten.

Jästextrakt är en mycket vanlig smakförstärkare som även märks ut som “autolyzed jäst” och “hydrolyserad jäst”. Jästextrakt innehåller en procentandel av fri glutamat eller glutaminsyra.”

Källa: Zarah Öberg, www.zarahssida.se:

* * * * *

Här kan du läsa mer om MSG och GMO – två viktiga och vanligt förekommande förkortningar – sätt dig gärna in i vad de betyder, för framtiden.

Är du intresserad av läkande kost för dig genom en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.