Yogapass och övningar

Det finns otaliga rörelser, övningar och pass i Medicinsk Yoga, eftersom den
är sprungen ur en av de äldsta yogiska disciplinerna som finns,
nämligen Kundaliniyogan.

En hand med tumme mot pekfinger och ljuslyktor med tända ljus.Alla rörselser i Medicinsk Yoga utövas långsamt, inkännande och dynamiskt – efter egen förmåga och utifrån sina egna förutsättningar.
Och detta för att det ska finnas en möjlighet att kunna stanna upp och känna in: “Hur känns det
här i mig?”.
“Hur mår jag av det här?”.

Vi är inte längre så vana vid att känna in och ändra oss efter känslan, om det känns fel eller jobbigt. Då gäller det att bita ihop och fortsätta framåt, forza. Och i ett samhälle byggt kring prestation, är det ovant att släppa på krav och måsten utan att känna sig som en svikare.

Aktivitet och stress finns det tillräckligt av överallt – men det finns ingen prestation kopplad till att lyssna inåt, till din kärna och inre röst. I vilan.

Det finns övningar och rörelser som böjer, tänjer, stretchar, masserar inre organ, vrider, stärker, balanserar och koordinerar – men alltid utifrån utövarens förmåga, oavsett vem det än är. Man behöver varken vara smal, smidig eller stark. Det går till och med att utöva yoga på stol om man har smärta i kroppen eller känner sig för stel för att sitta på golvet, i klippställningen eller lätt meditationsställning.

Kom ihåg att den enda som ställer krav på och begränsar dig själv, är du.

Till de lugna rörelserna i Medicinsk Yoga anpassas den djupa och syresättande andningen, så att man tillgodogör sig maximalt med syre ner på cellnivå och renar blodet från slaggprodukter på bästa sätt.

Dessa enstaka övningar kan sedan kombineras och sättas ihop till hela pass, tillsammans med vila och meditationsövningar, allt för att på bästa sätt kunna tillgodogöra sig en stunds lugn för kropp, själ och sinne.

Övningarna och passen kan vara anpassade för specifika muskelgrupper och organsystem; som till exempel ett grundläggande ryggpass eller ett pass för matsmältningen. Men många av passen är breda och verkar välgörande på olika områden, som utmattning, hjärt/kärlproblematik eller migrän. Allt som påverkas positivt av ett mindre stresspåslag.

Till dessa övningar och pass kopplas även in- och uttoningmantran och fingerställningar och kroppslås, så kallade mudras och bhandas, samt vila – allt för att på bästa sätt tillgodogöra sig de effekter av yogan som gör oss lugna ner på cellnivå, smidiga i kroppen och koncentrerade. Om inte på en gång, så efter några gångers träning. Det finns ingen stress i yogan, var sak har sin tid.

Syftet med Medicinsk Yoga är att hjälpa människor som utövar den att reducera stress, sänka blodtrycket och göra kroppens muskler mer flexibla – vilket ofta är inblandat i de flesta obalanser och smärtor.

Men yogan alltså är mer än långsamma rörelser, det handlar om att finna lugnet och kunna lyssna inåt, den andliga delen med meditation och förmågan att fråga och höra svaret. “Gör jag det jag vill med mitt liv?”, “Hur mår jag av det här jobbet?”, “Trivs jag i min relation?” – “Är jag sann mot mig själv?”.

Stora och viktiga frågor.

Vill du hitta ett yogapass eller enskilda övningar som passar dig, som du kan utöva på egen kammare när du känner för det – för lugn och ro i vardagen?

Du når mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.