Lugnet i det djupa andetaget

Bild på spegelblank sjö och skogen runt sjön.Så enkelt är det. Lugnet finns där – i det långa, djupa och yogiska andetaget.

Och det behöver inte vara så långt borta som du tror, det handlar om teknik och att lära sig den. Det långa, djupa andetag är nämligen en övning i sig.

När man är uppe i varv och stressad kan det kännas ovant att komma ner i lugnet direkt. Det kan faktiskt behövas upprepad övning, men efter ett tag blir det en god vana och en speciell teknik att tillämpa, var man än befinner sig för att dämpa stress – det funkar faktiskt på bussen, i bilen, kassakön, på väg till hämtning på dagis… där man är.
Det behöver inte nödvändigtvis vara på en yogamatta.

Precis som att yogan kan utövas i stort sett var som helst, kan andningen följa med till vardags utan att ta någon stor plats – faktum är att den förmodligen får alldeles för lite utrymme i kroppen en helt vanlig dag, som det ser ut nu…

Vi var suveräna på att andas dessa långa djupa andetag när vi föddes och var små, men allt eftersom åren lagt på oss krav, måsten, låsningar och blockeringar har vi minimerat andningen, pressat upp den i bröstkorgen och slutat andas på det sätt som är så djupt syresättande för oss, ner på cellnivå.

Dessutom känns det naturligare för oss att hålla in magen idag än att släppa ut den – vilket kan göra det lite obekvämt att börja andas de djupa andetagen.

En stor vinst med denna djupa andning är att den involverar hela andningsmuskulaturen, vilket innebär att diafragman, den stora muskeln i mellangärdet, får utrymme att sjunka ner inuti i kroppen – vilket i sig faktiskt motverkar stress. Det är fysiskt omöjligt att kunna stressa samtidigt som man låter diafragman ta plats. Bara en sån sak.

Att andas så i 15-20 minuter, ger kroppen ett parasympatiskt påslag. Det innebär ett lugnande tillstånd, till skillnad från ett sympatiskt påslag som innebär aktivitet, rörelse och stress.  Näsan är kopplad till respektive del påslag och vi kan på så sätt själva påverka om vi bromsar (vänster näsborre) eller gasar (höger näsborre) kroppen.

Andningen är ett fantastiskt verktyg för att sänka stressnivån i kroppen.

Dessutom skapar den ytterligare ett antal positiva effekter i kroppen;

* Reducerar gifter och slem från lungor och luftvägar
* Underlättar blodcirkulationen
* Förhindrar ackumulationen av kolesterol i blodet
* Stimulerar kemiska balans i hjärnan
* Reglerar pH-värdet
* Ökar flödet av spinalvätska till hjärnan
* Motverkar depression, osäkerhet och rädsla
* Låser upp blockeringar i det praniska flödet
* Stärker ditt elektromagnetiska fält – din aura
* Påverkar hypofysen, öppnar upp din intuition

För mig som varit sjukskriven en period för utmattningsdepression, är den här andningen en ljuvlig teknik för att medvetet kunna återta styrseln om jag känner att sinnet börjar speeda och kan lugna ner härjande tankar. För att kyla ner nervsystemet.

Det handlar om att vara medveten i stunden för att koppla på den medvetna, djupa andningen och fokuserat slappna av och gå ner i varv – både gällande blodtryck och halten av stresshormonet kortisol i blodet. Bland annat.

Tänk att vi så lätt tappar bort hur man faktiskt andas – på riktigt.

Om du vill lära dig andningstekniken i en enskild yogalektion eller i grupp, når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.