Meditation

Ordet meditation kommer från latinets meditare, som betyder att “föras mot mitten”, mot centrum. Och det är ju inte så tokigt, med tanke på hur mycket runt omkring som istället splittrar oss just nu… vi ska hinna vara överallt, göra kometkarriär, ta hand om hus och hem, fostra barn, vara snygg, rolig och glad, laga fantastisk mat och tillfredsställa vår partner. Har jag glömt något…?

Att meditera handlar om att kunna, få och våga rikta sitt fokus inåt, djupt in i kärnan av det du är och lyssna till den inre rösten… om det så är en viskning.

Vem du är är, så vet du egentligen allting redan. Du har svaren inom dig. Även om vi ibland går emot magkänslan, önskan och drömmen för att det verkar lite enklare att flyta med strömmen. Vi vänjer oss vid att göra som många andra tycker och det kan kännas lättare att inte lyssna, att vända sig utåt, fråga andra och anpassa sig. Det gjorde jag.

I meditationen har du möjlighet att för en stund möta dig själv och känna efter var du befinner dig för tillfället, hur du mår och vad du behöver just nu. När finns det egentligen annars avsatt tid att lyssna? I kön på livsmedelsbutiken, i bussen på väg till mötet, på jobbet i kontorslandskapet…? Inte precis, va?

De yogiska övningarna som leder fram till meditationen i ett pass, anses vara just förberedande. All energi som arbetas upp i övningarna och vilan strax innan meditationen – allt har sitt syfte. Att blir som det ska vara och allt är – perfekt.

Sedan kan meditationen se ut på otaliga sätt.

Det kan vara en andningsmeditation, en pulsmeditation eller mantrasång med rörelser. De fyller alla olika funktioner, samtidigt som samtliga jobbar mot samma mål – att nå sin inre kärna. Till hjälp för detta, används mantran att upprepa och ett fokus, placerat antingen i tredje ögat, hjärtat eller någon annanstans.

Meditationens stillhet kan upplevas som plågsamt tyst, befriande lugn eller väcka rastlöshet. Det kan dyka upp svar på både nya och äldre frågor från “ingenstans” och plötsligt känns allt – tydligt. Kanske är känslan av tyngdlöshet starkast, när avslappningen går ner på djupet och sprider en känsla av välbehag, lätthet och förnöjsamhet. Att inte behöva kämpa.

Oavsett hur du upplever meditationen, är det en indikation på hur situationen ser ut – precis just nu. Det kan vara annorlunda imorgon och det var säkert på ett helt annat sätt igår, men så här ser det ut just nu. Och det är okej.

Det som händer runt omkring dig i livet kan spela in, tankarna och sinnet kan vara färgat av många olika omständigheter, men kanske kan du bara släppa allt annat, fokusera inåt och bjuda in tystnaden. Om inte annat efter några gångers övningar, det kan vara svårt att bara “stänga av hjärnan” med en knapp.

Vill du kunna tillämpa meditation som stresshantering i vardagen, så kan personlig yoga genom en enskild session passa dig.

Du når mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.