Chakrasystemet

Ordet chakra är sanskrit, en slags fornindiskt språk som talades i de områden där yogan ursprungligen uppstod, och betyder “hjul”.

Chakrasystemet består av sju stycken hjul som är “fästa” längs ryggraden, nerifrån bäckenet upp till hjässan, och dessa liknas alltså vid snurrande hjul. Man talar om detta system när det kommer till energier och flödet i kroppen.

Stenhjärtan i olika blåa, gula, gröna, röda och orange nyanser. Dessa sju chakran har en varsin färg, från den röda i rotchakrat, via orange, gul, grön, blå och indigo till det violetta ovanför hjässan. Auran, kroppens elektriska magnetfält, räknas ibland som det åttonde chakrat.

Det kan vara abstrakt att föreställa sig dessa hjul och vad de har med energier att göra, men det går att likna din ryggrad vid en kraftig elkabel som går nerifrån ditt bäcken och upp till hjässan. Genom denna kabel strömmar dina energier, prana som den kallas inom yogan, medan det i kinesisk medicin kallas för chi eller qi – livsenergi.

Denna livsenergi strömmar i tunnare banor – som kallas meridianer  inom kinesisk medicin och nadisAyurveda – och likt blodet i sina kärl ska energin flyta fritt.

I toppen av denna elkabel – ovanför huvudet – kan du föreställa dig en stor, fin glödlampa som tänds när vi väl får insikt och blir “upplysta”. Dessa chakran sitter alltså längs med denna elkabel likt proppar i ett proppskåp och de bör vara iskruvade hela vägen, dessutom bör de “snurra i takt” med ett jämnt flöde för att lampan ska kunna tändas och lysa.

Om energierna av någon anledning inte flödar, på grund av undantryckta känslor eller andra känslomässiga blockeringar, kan det  uppstå obalans där energierna fastnat. Trycker vi undan sorg kan det ta sig uttryck i hjärtat med hjärtproblem, har vi obalans i rotchakrat kan det ta sig uttryck i migrän eller andra problem med grundtryggheten i livet.

Det gäller alltså att behålla ett jämnt flöde i dessa energier och känslor, bland annat kan man få en klarare bild av eventuella blockeringar eller ojämnheter genom att göra en enskild session. Där blir du rekommenderad  personlig yoga för just dina behov, som syftar till att lösa upp blockeringar och skapa fritt flöde – du håller alltså möjligheten till välmående och hälsa i dina
egna händer.

Varje chakra längs ryggraden har sin egen färg och placering i kroppen, de motsvarar både inre och yttre organ, bland annat. Det finns mycket viktig information att få fram genom den enskilda sessionen, för att hitta yogaövningar som kan hjälpa till med att lösa upp blockeringar – för just dig.

Här kan du läsa mer om chakrasystemet.

Är du intresserad av att hitta personlig yoga för dig, kan du nå mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.