…choklad & kakao

Idag är det vedertaget att mörk choklad är nyttigt.

Att “ju mörkare desto bättre” sägs det, för att mjölkchoklad består av både mjölkpulver och socker. Plus att det finns antioxidanter och andra ämnen i mörk choklad som är bra för hjärtat.

“Jag ger mina barn choklad istället för godis”, säger vissa som tycker att det är en fördel mot att äta vanligt godis.

Då blir det lite jobbigt nu, för att det finns ett ämne i choklad och kakao som heter teobromin. Det är ett centralstimulerande ämne, en form av koffein. Det är ett naturligt ämne och finns särskilt i mörk choklad – där den är ännu mer koncentrerad. Men även koffein finns i choklad.

Teobromin är en giftig substans  i kakaobönan som ökar aktiviteten i nervsystemet, vilket gör att choklad inte är mycket bättre än godis – särskilt inte för barn. De borde avstå från både socker och koffeinliknande substanser.

När nervsystemet belastas får vi naturligtvis ännu mer stress inom oss, förutom den ständiga runtomkring, och den biokemiska reaktionen i kroppen på detta ämne tvingar fram ett stressande kortisolpåslag i binjurarna.

Tänk på det när det gäller dina barn som inte ännu är färdigutvecklade. Det här är inte lätt att ta reda på, men nu vet du och kan göra andra val härifrån.

Du kanske vet att hundar och katter absolut inte bör äta choklad, eftersom djuren saknar det enzym som bryter ner teobrominet i tarmen. En relativt låg dos choklad kan faktiskt leda till kramper, kräkningar, svettningar och i värsta fall även döden för djur.

Så bespara gärna även dina barn dessa starka ämnen. Att koffeinet och teobrominet i chokladen är beroendeframkallande har du säkert redan upplevt, välj något annat för en lugnare känsla inombords.

Dina barn växer och bör få de bästa förutsättningarna och möjligheterna att bygga upp sina kroppar på näringstät och läkande kost.

För att förtydliga min roll, så behandlar jag inte barn under 8 år, men jag kan hjälpa föräldrar att hitta till bättre rutiner och en bättre kosthållning.

Kakao innehåller även oxalsyra, vilket är en syra som lätt binder till kalcium och bildar kalciumoxalat – vilket kan leda till njursten. Dessutom hämmar detta kroppens kalciumupptag, vilket är viktigt både för din egen starka benstomme och för växande barn.

Är du intresserad av läkande kost för just dig eller en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.