…aluminiumkastruller

Aluminium är en lättmetall – den vanligaste metallen i jordskorpan och det tredje vanligaste grundämnet i jordskorpan, efter syre och kisel.

Det finns flera olika källor av aluminium omkring oss, bland annat i form av folie, aluminiumburkar, grytor och kastruller, vissa klumpförebyggande medel och i kranvatten.

Så länge jag kan minnas har det talats om vilken påverkan aluminium har på människokroppen och att det varnats för påverkan på nervsystemet när det gäller demens eller Alzheimers.

Läs mer om detta på Alzheimer’s Society; www.alzheimers.org.uk och skapa din egen uppfattning.

* * * * *

I sin bok Kanariefåglarna ryter, skriver Ingrid Franzon:

“Använd så lite aluminiumfolie som möjligt eftersom det inte är biologiskt nedbrytbart. När det används bör folien aldrig läggas direkt på ett livsmedel eller maträtt. Vissa maträtter gör att hål bildas i folien, vilket sannolikt innebär att aluminium läcker in i maten. Lägg istället ett lager smörpapper emellan.

Använder du bakpulver bör du hålla dig till Rumford’s som inte innehåller aluminiumföreningar. Natriumbikarbonat och salt som innehåller aluminiumföreningar och tillsatsmedel gör att innehållet inte klumpar sig.

Och undvik att använda aluminiumgrytor. Välj främst kastruller av rostfritt stål, järn, glas eller keramik när du lagar mat.”

* * * * *

Vidare finns det bland annat ett fall i England som visar att en man som druckit förorenat vatten, fått samma förändringar i hjärnan som vid Alzheimers.

Nu har det även gjorts en studie som visar ett statistiskt samband mellan aluminium i vaccin och autism. Läs mer om studien på The National Center for Biotechnology Information

För mig personligen känns det oroväckande att aluminium skulle kunna ställa till med så mycket skada i min hjärna och mitt nervsystem, om jag kan då kan välja bort att laga mat med sådana redskap eller använda aluminiumfolie på mat, samt rena mitt kranvatten – så gör jag gärna det.

Förmodligen finns det många fler faktorer som spelar in när det gäller just demenssjukdomar, men jag väljer andra alternativ till aluminium.

Kom ihåg att det här är  mina val, du gör det som känns rätt för dig.

Är du intresserad av läkande kost genom en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.