Fytoöstrogen

Fytoöstrogen är växten motsvarighet till kvinnligt könshormon, vilket finns bland annat i sojabönan och i humle (öl).

När det gäller fytoöstrogenet i sojabönan, påverkar det sköldkörtelns funktion, eftersom det binder till östrogenreceptorer i människan.

Man kan säga att det stör kroppens egen hormonbalans, och vi ska helst inte blanda in dessa – särskilt inte eftersom man idag vet att många olika cancerformer gynnas av hormoner.

Det är även kritiskt när barn äter soja, vilket de ofta serveras av sina föräldrar, troligen med syftet att soja är ett vegetabiliskt protein som kan ersätta det animaliska. Men detta kan leda till att flickor kan komma in i puberteten och utvecklas tidigare. Och att små pojkar kan få i sig en dos av kvinnliga könshormoner är också komplicerat, med tanke på att de snarare bör ha testosteron i sina kroppar än östrogen.

Fermenterad soja – i form av Tamari eller miso – har genomgått en lång jäsningsprocess där fytinsyran försvunnit men fytoöstrogenet finns kvar, dock i ofarlig mängd. Ändå bör man vara försiktig och främst använda dessa produkter som smaksättare.

Även i humle – som ingår i öl –  finns ett ämne som heter hopein, vilket är en fytoöstrogen. Frågan är hur bra det är att som man tillföra detta till sin kropp. Det är alltså inte för inte som öldrickare kan utveckla både mage, bröst och rundade former, vilket är tydliga kvinnliga attribut.

Är du intresserad av läkande kost för dig genom en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.