…fermenterade sojaprodukter

Sojabönan innehåller helt naturligt två ämnen – fytoöstrogen och fytinsyra –  som påverkar kroppens balans negativt, både hormonellt och som blockering av mineralupptaget.

Jag äter inte “vanliga” sojabönor längre, dock använder jag lite av den fermenterade bönan som smaksättning på mat, grytor, soppor och buljong – särskilt för att “vanlig” buljong i stort sett alltid innehåller MSG.

Vid fermenteringen av sojaprodukter använder man sig av en skonsam jäsningsprocess under två års tid, detta för att bli av med särskilt fytinsyran. Fermenteringen bryter inte ner fytoöstrogenet, men man får å andra sidan inte i sig så mycket om man tar sojan i form av Tamari och misopasta.

Tempeh bör man dock vara försiktigare med, då det är en större mängd fytoöstrogen.

Närbild på brun miso genmai med en sked nedstucken i, på ett turkosfärgat fat.Misopasta är en basvara i det japanska köket, som används för att göra buljong till soppor och grytor. Det går att använda som krydda i annat också, för den är snällt salt till smaken. Den mjuka pastan finns i många olika utföranden, beroende på råvaran den är gjord av – som mungbönor, ris eller sojabönan.

Tamari är en fermenterad sojasås utan gluten, som jag använder för sälta i olika maträtter jag lagar. Den är god som krydda eller smakförstärkare, utan att för sakens skull vara syntetisk eller påverka nervsystemet, som MSG sägs göra.

Är du intresserad av en individuell kostrådgivning kan du nå mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.