…teflonbeläggning

Det är smidigt med teflonpannornas non-stick-yta, som gör att maten inte bränner fast.

Men när jag för flera år sedan hörde om risken för att kemikalien PFOA skulle kunna ta sig in i kroppen och skada människors lever, vilket är vårt stora reningsorgan, så backade jag själv från att använda materialet.

* * * * *

Ingrid Franzon skriver i sin bok “Kanariefåglarna ryter” (2005) om teflon:

“När en teflonpanna överhettas avdunstar polymergas, som kan döda en fågel.

Tillverkare av Teflonpannor menar att de ska användas för matlagning vid låga temperaturer, men det är lätt hänt att glömma bort stekpannan på spisen några minuter. Det kan vara klokt att hålla sig till rostfritt stål eller en hederlig järngryta eller stekpanna istället. eller att helt enkelt undvika steka maten och prova nya metoder, till exempel wokning.

Kemikalien PFOA, som används vid tillverkningen av Teflon, finns numera i blodet hos allt levande här på jorden. Enligt vad US Environmental Working Group’s (EWG) toxikolog Tim Kropp, berättade för WebMD i januari 2005 är “PFOA den farligaste kemikalie vi känner till. Den påverkar lever, njurar, kan ha neurologiska effekter, påverkar kolesterol och fetthantering, bukspottkörteln och bröstkörtlar hos djur.

Jämfört med dioxiner och andra miljögifter är PFOA mycket farligare. Det kan ta din kropp 20 år att bli av med 95% av ämnet – men bara om du inte utsätts för mer, och det gör du.

Kemikalien PFOA kallas även för C-8 och används i tillverkning av DuPont Teflon-grytor men även som regnskydd i kläder. Enligt DuPont används PFOA endast i tillverkningsprocessen, och det finns ingen PFOA i produkterna. Men PFOA släpps ut i miljön under processens gång.

Det finns i vårt blod och även i blodet hos vilda djur och växter.

Hos labbråttor orsakar PFOA cancer, leverskada, missbildning, nedsatt immunfunktion och död. Hur ämnet påverkar människan är ännu oklart.

Frågan är om det är så klokt att använda Teflon.”

* * * * *

Här kan du läsa om en undersökning gällande teflonets påverkan på immunförsvaret, levern och sköldkörteln, för att skapa dig en egen uppfattning.

Det undersöks dessutom huruvida PFOA är kopplat till ett högt kolesterol hos barn, läs och fundera på saken.

Är du intresserad av läkande kost genom en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.