Makrobiotisk inriktning

Makrobiotik är ett långt ord som är sammansatt av två kortare; makros = “stort, omfattande” och bios = “liv”. Omfattande liv.

Svartvita yin och yang-symboler mot träunderlag.

Ursprungligen är detta en gammal läkekonst från Japan, som i grunden handlar om att följa flödet i livet och störa detta flöde så lite som möjligt.

Det handlar om balansen i kosten, likväl som i livet; om polariteter och motsatser – likt yin och yang.

Jag lärde känna Makrobiotiken och tanken bakom livsstilen när jag träffade Steven Acuff för min första kostkonsultation.
Det han pratade om är ju det mest naturliga egentligen – balansen i livet mellan värme/kyla, ljus/mörker, ebb/flod – utan att något av det dominerar. Snarare övergår det ena i det andra i en böljande vågrörelse, dag blir natt som gryr till en ny dag. Och jag var gravt obalanserad, kan man säga.

Jag hade inte tänkt så om kosten tidigare. Jag var inte så medveten om att det mesta vi äter idag är yin-betonat – som socker, vete, frukt och alkohol – och att vi i vissa fall behöver äta mer yang-kost. Så hade jag aldrig tänkt om balansen.

Dessutom förespråkar Makrobiotiken att vi ska äta närproducerad mat, det som passar våra kroppar bäst och sliter minst på jordklotet. Det förespråkar även jag, men i vissa fall kommer även det jag äter långt ifrån. Jag försöker ändå, för miljöns skull, att tänka på hur och vad jag äter, och gärna att det är ekologiskt.

I kosten finns en skala mellan yin och yang, där socker är allra mest yin och salt är allra mest yang. Mellan dessa ytterligheter finns resten av alla matvaror, men det vi vet idag är att kosten just nu består allra mest av yin. Det innebär socker, kaffe, snabbmat, alkohol – bland annat.

Jag använder gärna Steven Acuffs egna ord för att beskriva dessa polariteter yin och yang och bringa klarhet i något som är enkelt men kan låta ganska komplicerat.

* * * * *

I tidskriften Naturmedicin & Hälsa nr 8 skriver han i ämnet ”Den makribiotiska vägen” om yin och yang;

”Det gäller polariteten mellan två motsatta energitendenser. Yin motsvarar den utåtriktade tendensen (utvidgning) medan yang motsvarar den inåtriktade tendensen (att dra ihop sig).

Sol, värme, dag och sommar uttrycker yang, medan måne, kyla, natt och vinter återspeglar yin. Det eviga spelet mellan yin och yang utgör den fysiska världen. Olika grader av yin och yang finns i alla livsmedel. Animalisk mat är mer yang och mat från växtriket är mer yin. Det finns också finare skillnader. Kött är kompakt och därmed starkt yang medan fisk har en lättare konsistens och är mindre intensivt yang.

Hel säd är också kompakt (yang) men eftersom det kommer från växtriket och kokas i vatten, expanderar det (yin) och blir därmed balanserat. Grönsaker är jämförelsevis vattniga och har lite mer yin. Råa grönsaker är ännu mer yin än tillagade grönsaker eftersom värmebehandlingen gör dem mer yang.

Genom att skapa balans mellan energierna i en måltid gynnar man hälsan och uppnår ökad harmoni.

Egentligen kommer man långt på vanligt sunt förnuft.

På sommaren (yang) behöver man lätt kylande sallader och frukt (yin) för att behålla balansen. Extremt yin som glass, iskalla sockrade drycker och apelsinjuice kyler starkt ner kroppen och försvagar den speciellt på vintern.

Då är det bra med den värmande effekten av soppor, stuvningar och animalisk föda. De som lider av kalla händer och fötter behöver betydligt mer yang-värme än en kvinna i övergångsåldern som har vallningar. Hon kan istället göra sig av med sitt överskott av värme genom att äta lätt kylande mat.

Livet i tropikerna kräver mycket mer kylande mat och dryck än livet i det kalla nordiska klimatet. Detta gör nordborna speciellt känsliga för extremt yin ochde får lättare yin-betonade sjukdomar som till exempel förkylning och influensa. Då behövs det värme, som att sitta vid en kamin och njuta.

Tillsammans utgör yin och yang helheten och går inte att skilja åt.

När man utsätts för kyla drar kroppen ihop sig (yang-reaktion på yin). Detta kan jämföras med att gå ut i badkläder mitt i vintern. I sommarens värme slappnar kroppen av (yin-reaktion på yang).

Detta samspel påverkar hela livet. Mannens yang-energi gör att han söker kvinnans yin-energi för att skapa balans. Sexualiteten gör att deras yin och yang blandas. En tillfällig jämnvikt uppstår med det välkända lugnet efter en lyckad samvaro. Efteråt laddas mannens yang och kvinnans yin upp igen, så att attraktionen fortsätter.

Om mannens yang neutraliseras av extremt yin-mat (sötsaker) och dryck (kaffe och alkohol) kan det försvaga hans potens. Kvinnans reaktion är mer komplicerad. Om hon äter för mycket yang-mat (animaliskt protein och koksalt) avtar hennes attraktion till mannen på grund av att hennes kvinnliga yin försvagas. Om hon däremot äter för mycket yin-mat (choklad och glass) kan den sexuella elden slockna.

Ohsawa (grundaren av makrobiotisk kost och filosofi) skrev att ett viktigt tecken på hälsa är lust på sex som ett uttryck för stark livskraft.”

* * * * *

Jag plockar delar av denna kosthållning, som jag sedan kombinerar med
GI-kost,  blodgruppskosten, den holistiska tanken inom TCM (traditionell kinesisk medicin), samt en del om doshorna inom Ayurveda.

Är du intresserad av att lära dig mer om läkande kost och göra en individuell kostrådgivning, når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.