…fläskkött

När jag sökte passande kost för min läckande tarm, läste jag på och lärde mig att det fanns flertalet anledningar till att avstå från fläsk eller grisskött – att det bästa för inflammationen i min kropp var att sluta äta det helt och hållet.

Närbild på fläskkött.Även om jag faktiskt vuxit upp på bacon, fläskfilé, kassler, fläskkotletter och fläskfärs, så valde jag att avstå för att stärka upp min kropp.

Det här är något av det jag har lärt mig när det gäller gris/fläskkött;

* För det första är det starkt inflammatorisktbland annat på grund av förekomsten av histaminer. Histamin är ett kroppseget ämne som är en del av immunförsvaret och kan skapa atopiska reaktioner där slemhinnor svullnar, ögon och näsa som rinner och så vidare.

När jag redan hade en inflammatorisk process i min tunntarm, ville jag avstå från det som kunde förvärra inflammationen ytterligare.

* Fläskkött är dessutom väldigt likt människokött, vilket gör att våra kroppar har svårt att smälta och tillgodogöra oss näringen – det bildar snarare  slem (mycoplasma) som fäster i våra vävnader och kan kopplas till lunginflammation eller övriga inflammatoriska processer.

* Grisen är ett av de djur som lider mest av stress och producerar såväl gifter som och stresshormoner, och eftersom de inte svettas riskerar även vi människor att få detta i oss när vi äter köttet.

* Fläskkött har antigenstruktur som liknar blodgrupp A. Men ironiskt nog har A för lite saltsyra (jämfört med blodgrupp O) för att kunna smälta och tillgodogöra sig köttet på ett tillfredsställande sätt – om det hade varit bra för hälsan.

* Dessutom är fläskkött extremt svavelrikt, vilket innebär att ju mer svavel vi får i oss av gris, desto skörare blir ledbrosket och diskarna mellan våra kotor. Även senor och ledband blir skörare och stelare, det gynnar alltså inflammatoriska processer i leder och kan resultera i artros.

* Kroppen försvarar sig mot alla dessa starka ämnen genom att utsöndra dem genom huden och slemhinnorna, vilket kan förklara eksem och inflammationer som kan uppstå.

Källa: Steven Acuff

Sedan går det att ta i beaktning hur skadlig uppfödningen och fodret kan vara, men med alla andra övriga fakta spelar det i slutänden ingen roll om köttet är ekologiskt eller inte. Jag är inte vegetarian, men anser att ett djur aldrig ska behöva lida för att ge oss mat.

Är du intresserad av läkande kost för just dig eller en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.