Skapa balans i livet

En vattenfylld zinktunna på en gräsmatta.Balans är ett av det svenska språkets vackraste ord, tycker jag. Och samtidigt är det kanske ett av världens svåraste, när det gäller att hålla den…

Ordet balans betyder “jämvikt” och det optimala är när alla livets tårtbitar tar rimligt mycket plats, så att man har tid över till annat man kan tänkas vilja hitta på… men är det så det ser ut i verkligheten? Inte alltid. Det finns ju så många områden att balansera i livet:

Aktivitet / vila

Bruk / missbruk

Fly / fäkta

Förnuft / känsla

Hopp / uppgivenhet

Insida / yta

Jobb / fritid

Kärlek / rädsla

Konstruktiv / destruktiv

Självkänsla / självförtroende

Snabbt / stilla

Ofta har det känts som att jag varit på väg till nåt helt annat än det jag velat göra, egentligen. Varit någon annanstans än jag önskat. Det kan skapa en inre stress.

Det är intressant att se på det som sker omkring oss idag, både i samhället och världen i stort, ur ett annat perspektiv. För det händer någonting på alla nivåer, något som kan vara svårt att förstå eller förklara, men det kanske känns.

Vi är nu enligt astrologin och Kundalini-traditionen på väg in i en helt ny tid – vi har gått från Fiskarnas tidsålder in i Vattumannens tidsålder. Det innebär att mänskligheten går från den fyrkantiga, fasta och maskulina tiden som varat de senaste 2000 åren och in i den flexibla, flödande och feminina tiden – som ska pågå de kommande 2000 åren.

Det här kan vara information som är svår att ta in och ta till sig – om man ens tror på det som inte är vetenskapligt bevisat – men vi är iallafall många som känner och upplever att hjulen omkring oss snurrar allt snabbare. Vi ser hur flertalet länder runtom i världen har ekonomier som står ostadigt och vacklar, förtryckta människor gör uppror och demonstrerar, naturen slår tillbaka med sina stora krafter där människan står maktlös och vi ser diverse katastrofer som stormar, jordbävningar och översvämningar…

Det gäller att stå stadigt i sig själv, vara flexibel och surfa ovanpå vågorna som stormen möjligen river upp. Kunna skärma av sig från nyhetsflödet för att inte ta in för mycket alltför nära. Men ju större motstånd jag har till att följa med i flödet framöver, desto kämpigare lär det bli.

Saker är inte riktigt vad de tidigare har varit. Och allt förändras.

Det ser ut att vara läge för ett andligt uppvaknande för allt fler, att vända sig inåt istället för utåt och möta sitt inre. “Sat guru” säger man inom yogan, det betyder att vi var och en är vår egen guru – att vi har svaren inom oss, det handlar om att lära sig hur man lyssnar… känna efter vad som verkligen betyder någonting, av det vi hela tiden har runt omkring oss. Istället för att söka svaret i någon annan eller någonting annat.

Kanske gör den inre stressen och det snabba tempot omkring oss att det blir svårare att andas och vi vill bryta oss fria ur de bojor som tynger ner, stå upp för vår rätt och det är ingen hemlighet att det blir allt fler intryck att ta hänsyn till dagligen. Och hur ska jag hantera det, i min vardag? Balans i livet. Oavsett vad det är vi har på schemat, så handlar det allra mesta om prioriteringar, planering och fokus.

Gör jag det jag mår bra av? Eller kanske för lite av det? Tar måsten och kraven större utrymme? Jag har egentligen bara en skyldighet i livet och det är gentemot mig själv – att jag mår bra. När jag är lugn, harmonisk och tillfreds kan och orkar jag finnas till för andra. Även om barn eller partner “borde” komma först, så tjänar ingen på att jag går allt mer sönder av att komma i sista hand.

Det gäller att ta vara på sin egen balans. Ingen annan kan kritisera den som är snäll och omtänksam mot dig själv, även om det kanske provocerar den som inte vågar göra samma val… det betyder inte att det är fel. Våga lyssna inåt, på din inre röst och till din inre känsla. Var den jag är. Att vara empatisk och visa omtänksamhet gentemot andra är också viktigt, men en helt annan sak.

Kanske går jag emot alla strömmar, hoppas på det omöjliga och kämpar i motvind. Kanske behöver jag välja bort det jag egentligen tror att jag vill ha. Kanske inser jag vad jag bör släppa taget om, och kanske smärtar den insikten. Men om det känns rätt innerst inne är det min rättighet att välja. Till min fördel. Det behöver inte betyda att jag gör andra illa, även om det kan upplevas så.

När jag väljer utifrån mitt hjärta och min magkänsla, är det naturligt lättare att vara snäll, omtänksam och kärleksfull mot dem jag har omkring mig. Det är både jag och de mina värda.

Är du intresserad av en enskild session, för att ta reda på vilken sorts personlig yoga du kan utöva för att hitta ditt lugn, når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.