Nervsystemet

Nervsystemet är något vi ska vara oerhört rädda om och varsamma med.

Bländande vintersol som lyser över Jämtländsk vit skare och blå himmel.Det är lätt att i första hand tänka på hjärnans ömtåliga funktioner och synapser; hur problem i nervceller och nervsystem kan skapa neurologiska obalanser som MS (Multipel Skleros), Parkinson och ALS (Amyotrofisk lateralskleros).

Men det handlar även om hur starkt nervsystem man har som avgör hur vi hanterar stress och påfrestningar runt omkring oss – och särskilt i vår tid och i vårt samhälle, när så mycket kan stressa oss på olika plan.

Hur starkt nervsystemet är, avgör förmågan att hantera förändringar i livet. 

Förr i tiden kallades utbrända eller utmattade för “nervklena“, det säger en hel del om hur viktigt det är att orka med. Att stärka nervsystemet.

Mycket av det vi har omkring oss påverkar nervsystemet negativt, särskilt de intryck vi får under bara en dag, samt lång och utdragen stress. Ett hjälpmedel för att hantera detta, anser jag är till exempel lugnande yoga. För att finna ro, stillhet och en paus i livet.

Men, det handlar även om att det vi äter påverkar nervsystemet.

Några exempel på detta är nattskatteväxter eller potatisväxter som förutom potatis är bland annat tomat, paprika och aubergine. De innehåller bland annat ämnet solanin som direkt påverkar nervsystemet.

Socker är ett givet gift för nerverna, särskilt eftersom det “kostar” kroppen
B-vitamin för att hantera nedbrytningen av socker. Eftersom socker inte innehåller några näringsämnen, kan man säga att det blir minus på
B-vitaminkontot – vilket är ett ämne som behövs för att nervsystemet ska hållas starkt. Att istället dra ifrån detta vitamin är en direkt motsats.

På www.b-vitaminbrist.se kan man läsa om vad denna brist kan medföra, samt en studie på hur b-vitaminer kan minska risk för demens.

Även centralstimulerande substanser som alkohol och koffein, både i kaffe och energidrycker, påverkar nervsystemet – även om vi upplever dessa stimulantia som energigivande kickar, är det faktiskt en stressreaktion som kan påverka binjurarna negativt.

Med tanke på nervcellernas synapser och impulser, bör vi ha i åtanke att alkohol är fettlösande – det är särskilt allvarligt eftersom myelinskidorna – som isolerar nervcellerna och dess impulser – består av just fett. Även en stor del av hjärnan och cellväggarna består av fett. Ska vi äventyra det?

Det är viktigt att välja bort den mat som skapar slitage på nervsystemet, samt att äta hälsosamma fetter för att bygga kroppen av rätt material och på så sätt stärka nervsystemet.

Vill du lära dig mer om lugnande Medicinska Yoga eller läkande kost och hur du kan vara rädd om ditt nervsystem i den tid vi lever i?

Du når mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.